top of page
Vyhledat

Španělsko, Irsko a Lucembursko se utkají o vedení Euroskupiny

Ministři financí Španělska, Irska a Lucemburska se utkají o významný post předsedy Euroskupiny tvořené ministry financí eurozóny. Odborníci očekávají těsný závod mezi Španělským a Irským kandidátem. Jasno bude 9. července, kdy si členové Euroskupiny předsedu budou vybírat.


Úspěšný kandidát musí získat podporu nejméně 10 z 19 ministrů financí kolem stolu. Každá země má jeden hlas, takže hlas největšího Německa se počítá stejně jako hlas nejmenší Malty. A proč je o post předsedy Euroskupiny takový zájem? Především protože stanovuje agendu a priority pro své dvou a půl leté funkční období. Zároveň předsedá správní radě záchranného fondu eurozóny, Eurovalu, který zachránil Řecko, Irsko, Portugalsko, Španělsko a Kypr před bankrotem během krize státního dluhu.


Ač by se to na první pohled nemuselo zdát, výběr předsedy Euroskupiny je součástí širšího "obchodování" s nejvyššími pracovními místy v EU, jehož cílem je udržovat rovnováhu mezi pozicemi zaujatými středo-pravými a středo-levými stranami, severem a jihem, východem a západem, jakož i velkými a malými zeměmi EU. Bruselští představitelé prohlásili, že zatímco se nyní španělská kandidátka Nadia Calvino zdá jako největší favoritka, může narazit na to, že středo-pravá Evropská lidová strana, která má většinu v Euroskupině, by vyžadovala, aby všichni pravicoví ministři hlasovali pro jednoho ze svých vlastních, tedy Irského kandidáta Pascala Donohoe.

„Calvino je vysoce kompetentní ... Má smysl, aby předsedkyně Euroskupiny přicházela z jihu ... V neposlední řadě je to žena, a je na čase rozbít i tento skleněný strop,“ nechal se slyšet jeden nejmenovaný vysoký úředník eurozóny. Jiní však uvedli, že menší země možná nebudou chtít hlasovat pro někoho z velké země, jako je Španělsko, zejména vzhledem k tomu, že Madrid bude pravděpodobně jedním z největších příjemců plánu obnovy EU.


Euroskupina zasedá jednou měsíčně. Skládá se z ministrů financí 19 zemí sdílejících euro a hledá společná stanoviska a kompromisy v klíčových politikách. Po kronavirové krizi bude nápomocna právě i zmíněné politice hospodářské obnovy.


Zdroj: Reuters, 25. 6. 2020

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page