top of page
Vyhledat

Euroskupinu povede "prudérní" Paschal z Irska

Ve čtvrtek 9. července si Euroskupina zvolila nového předsedu. Stal se jím irský ministr financí Paschal Donohoe. Kormidlo eurozóny přebírá v době nejhorší ekonomické recese v historii.


Donohoe byl zvolen po dvou kolech hlasování, ve kterých porazil španělskou ministryni hospodářství Nadii Calvino a její lucemburský protějšek Pierra Gramegnu. Křeslo převezme 13. července a jeho funkční období se počítá na 2 a půl roku.


Euroskupina sehrála klíčovou roli během finanční krize v posledním desetiletí a v konečném důsledku pomohla zabránit rozpadu společné měny. Stala se silnou institucí a hraje roli v klíčových finančních otázkách EU. V poslední době však čelila kritice za netransparentnost.


To chce nový předseda změnit. Po svém zvolení prohlásil, že chce vybudovat inkluzivní a transparentní Euroskupinu. "Jako prezident se budu snažit budovat mosty mezi všemi členy eurozóny a aktivně spolupracovat se všemi členskými státy, abych zajistil, že budeme mít na základě konsensu přístup k oživení našich ekonomik a našeho společenství," řekl Donohoe. Jeho bezprostřední prioritou bude zmapovat společný postup v budování evropské obnovy, posílení ekonomiky eurozóny a podpoře udržitelného a inkluzivního růstu členských států a jejich občanů. Dodal, že fiskální politika v eurozóně by se měla vrátit k normálnímu stavu až poté, co se podaří zajistit dobrý průběh plánu na oživení.


Donohoe bude muset odvrátit devatenáctičlennou eurozónu ze své nejhorší recese, přičemž Evropská komise odhaduje, že ekonomika bloku se letos sníží o 8,7%. Zároveň však v následujícím roce předpokládá růst o 6,1 %, pokud se do té doby podaří dostat koronavirus pod kontrolu.


Velkou výzvou pro něj bude také hledání kompromisu mezi jižním blokem, který podporuje trvalé snižování fiskálních pravidel a severní frontou vedenou Nizozemskem, která dává přednost rychlému návratu k bruselským kontrolám vnitrostátních rozpočtů. Požadavky, které nutí státy eurozóny udržovat fiskální schodky pod 3% hrubého domácího produktu a snižovat vysoký dluh, byly během pandemie pozastaveny, což je historicky bezprecedentní krok.


Irsko bylo v roce 2009 jednou z nejzasaženějších zemí tehdejší ekonomickou recesí.

Dokonce patřilo mezi čtyři státy, které musely obdržet půjčku z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) ve výši 17,7 mld. € (460 mld. Kč). V té době tamní média dala tehdy senátorovi Paschalovi Donohe přezdívku "Prudérní Paschal" za jeho usilovné prosazování většího snížení daní a zvýšení výdajů. Díky tomu však Irsko dosáhlo po dlouhé době přebytku rozpočtu. Donohe rovněž patří mezi odpůrce zavedení digitální evropské daně.


Zdroj: Reuters, 10. 7. 2020

40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page