top of page
Vyhledat

Dluh EU v souvislosti s COVID 19 bude určitě splacen

Španělská ministryně hospodářství Nadia Calvino v pátek uvedla, že veškerý dluh vydaný Evropskou unií na pomoc členským státům s vypořádáním se s důsledků krize COVID-19 bude nakonec splacen.


Dluh bude udržitelný, protože bude financovat projekty, které pomohou EU obnovit hospodářský růst, jež byl přerušen koronavirovou krizí, uvedla ve virtuálním panelu francouzského think tanku Cercle des Economistes.


"Je zřejmé, že dluh bude splacen," uvedla Calvino, kterou Španělsko navrhlo do vedení Euroskupiny, klubu 19 ministrů financí zemí eurozóny.


"Dlouhodobá udržitelnost dluhu je zaručena a my pečlivě plánujeme a jednáme odpovědně tak, jako jednala Evropa vždy," dodala.


Lídři Evropské unie se mají sejít v Bruselu ve dnech 17. až 18. července, aby projednali navrhovaný balíček ekonomických stimulů COVID-19 v hodnotě 750 miliard € (20 bilionů Kč) částečně financovaný společně vydaným dluhem.


Fond byl navržen Evropskou komisí a přivítala jej většina vedoucích osobností EU, ale stále je třeba široká dohoda. Fiskálně konzervativní severní země vedené Nizozemskem nechtějí, aby jejich daňoví poplatníci platili za státy jižní Evropy.


Španělsko by bylo jedním z hlavních příjemců fondu pro vymáhání pohledávek s přibližně 140 miliardami € (3, 7 bilionů Kč) v půjčkách a grantech.


Zdroj: Reuters, 7. 7. 2020

10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page