top of page
Vyhledat

Parlament bude znovu hlasovat o přijetí €

€ letos oslavilo 20 let existence v oběhu. Česko se společnou měnu Evropské unie, jejíž součástí jsme už 18 let, zatím přijmout nechystá. Málo se ale dnes ví, že s jeho přijetím se u nás původně počítalo nejpozději v roce 2010. Příslušnou legislativní úpravu, která by to umožnila, předložila do sněmovny 14. dubna 2009 vláda Mirka Topolánka.


Poslanecká sněmovna 18. května 2010 schválila návrh novelizace zákona o ČNB, která v § 32 uváděla, že měnou České republiky je euro a zákonným platidlem na území České republiky jsou eurobankovky a euromince. Pro návrh tenkrát hlasovalo 168 ze 187 přítomných poslanců, proti nehlasoval nikdo. Novela kromě přijetí eura upravovala také postavení, pravomoc, působnost a činnost České národní banky. Ta by se kromě jiného podílela na vytváření a provádění měnové politiky Evropského systému centrálních bank, vydávala eurobankovky a euromince, prováděla devizové operace a držela i spravovala devizové rezervy.

Vládní návrh novely zákona o ČNB ze dne 14.4.2009

Novela byla předložena poslanecké sněmovně vládou Mirka Topolánka dne 14.dubna 2009. Následovala tři čtení a projednání v senátu. Celý legislativní proces trval rok. Na jeho konci však nebylo přijetí €, ale nepodepsání novely a její vrácení zpět sněmovně prezidentem Václavem Klausem. Projednávání tohoto legislativního návrhu bylo ukončeno ještě ten měsíc skončením volebního období.


Od té doby uplynulo 12 let a u moci se vystřídaly už 3 vlády, ale k otázce přijetí € se poslanecká sněmovna ani senát nevrátily. A to nejen navzdory závazku Česka přijmout €, ale také faktu, že se jedná o klíčovou politickou i ekonomickou otázku, která může mít velký vliv na hospodářství, životní úroveň a bezpečnost Česka.

Poslanecká sněmovna

Proto jsme se rozhodli ujmout iniciativy a uspořádat znovu hlasování o potenciálním přijetí €, i když zatím jenom ve virtuální rovině. Emailem oslovíme všechny poslance a senátory s dotazem, jak by hlasovali o přijetí €, kdyby byla podobná legislativní úprava do parlamentu předložena nyní. Abychom získali co nejvíc odpovědí, všechny zvolené zástupce, kteří neodpoví, oslovíme opakovaně, ještě 2krát, vždy s odstupem dvou týdnů. U těch, kteří své vyjádření nezašlou ani po poslední výzvě, budeme předpokládat, že se k otázce nechtějí vyjádřit a zdrželi se virtuálního hlasování. Aby takových bylo co nejmíň můžete ovlivnit i vy. A to tím, že naše virtuální hlasování budete sdílet a propagovat. Čím větší vzbudí zájem veřejnosti a médií, tím větší budou mít naši zvolení zástupci motivaci se hlasování zúčastnit. Hlasování zahájíme 1. března 2022. Výsledky budeme znát a zveřejníme v dubnu.

Ilustrativní výsledek hlasování


940 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page