top of page
Vyhledat

Objem bankovních úvěrů v eurozóně roste, krizi navzdory

Data, která v pátek zveřejnila Evropská centrální banka ukazují, že zájem firem o bankovní úvěry, které jim pomůžou s překonáním pandemických opatření v eurozóně, rostl i v květnu.


V uplynulých měsících oslabila značnou část ekonomiky eurozóny koronavirová opatření, jež vedla k tomu, že miliony lidí zůstaly doma. V důsledku těchto opatření došlo k zastavení značné části ekonomické aktivity. Restaurace a obchody zůstaly zavřené, firmy přerušily výrobu, přepravci přestali jezdit. I když tak firmy přišly o značnou část tržeb, fixní náklady zůstaly. Zaměstnanci dál pobírali plat, nájem se musel hradit. To dotčené firmy nutí hledat nouzové peníze, aby přežily. Ačkoliv se zdálo, že banky zpočátku zpřísňují přístup k úvěrům, tento trend se nepotvrdil. Může za to především podpora poskytování úvěrů ze strany vlád, Evropské komise a Evropské centrální banky (ECB), jež přijímají řadu opatření vlád a Evropské a je centrální banky od veřejných záruk po snadnější pravidla zajištění.


Růst úvěrů nefinančním podnikům se v květnu zrychlil na 7,3% z 6,6% v předchozím měsíci, což je nejrychlejší růst od začátku roku 2009. Růst úvěrů se projevil i u finančních institucí. ECB k minulému týdnu půjčila bankám 1,3 bilionu eur za příznivou sazbu minus 1% za předpokladu, že banky alespoň udržují zásoby půjček reálné ekonomice. Roční míra růstu peněžní zásoby M3 překonala očekávání a zrychlila z 8,2 % na 8,9 %. Růst úvěrů domácnostem mezitím stagnoval na 3 %.


Zdroj: Reuters, 26. 6. 2020





12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page