top of page
Vyhledat

Další euro-mýtus padl. V Česku je o 20% dráž než na Slovensku

Často slyšíme hlasy, které tvrdí, že v zemích, kde přijali euro se prudce zdražilo a že by podobný osud potkal i Česko. Není to pravda a snažíme se to našincům dokázat.


Pravidelně monitorujeme a srovnáváme ceny mezi Německem, Českem a Slovenskem s cílem prokázat, že euro v okolních státech nezpůsobilo drahotu a že koruna je pro nás oproti euru dražší a nevýhodnější. Ukazuje to nejen míra inflace, kdy Česko patří dlouhodobě na špici a nechává za sebou státy eurozóny, ale i konkrétní příklady.

Jednou z metod pro porovnání cenové hladiny je srovnávací nákup. Používáme k němu spotřební koš obsahující 40 nejčastějších položek běžného nákupu. Tentokrát jsme jeli nakoupit na Slovensko. Vybrali jsme řetězec Tesco a udělali úplně stejný nákup jako v Česku.


Ze 40 položek bylo v Česku dražších než na Slovensku 33, některé dokonce dvojnásobně. Celkový nákup pak na účtence ukázal, že Češi si proti Slovákům připlatí 20 %! Ceny si můžete ověřit sami na iTesco.cz.

Hlasy, které tvrdí, že kvůli euru je na Slovensku dráž, než u nás, nemluví pravdu. Všem doporučujeme, aby si informace kolem eura ověřovali na vlastní kůži, stejně jako to děláme my a nenechali se oklamat proruskými trolly. Přijetí eura je pro Česko příležitost zvýšit životní úroveň a zlepšit hospodářskou politiku.

646 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page