top of page
Vyhledat

Nová národní debata o přijetí eura začala

Dne 8. 9. 2020 spolek Euro v Česku zahájil restart národní debaty o euru hvězdně obsazenou besedou v Nové Vsi. Ta je první ze série 10 podzimních besed v obcích napříč Českem.


Do Nové Vsi přijeli besedovat s občany Oldřich Dědek, člen bankovní rady ČNB a bývalý národní koordinátor pro zavedení eura, Pavel Telička, bývalý hlavní vyjednavač pro vstup ČR do EU, první eurokomisař a místopředseda Evropského parlamentu, Petr Holeček, senátor okrsku, ve kterém leží Nová Ves a Michael Pascal Večeř, prezident spolku Euro v Česku, který národní debatu pořádá. Po celou dobu byla přítomna i Kralupská televize.





Do organizace besedy v Nové Vsi se zapojil i starosta Martin Exner, díky jehož iniciativě se podařilo zaplnit celý sál. Přišlo 60 hostů, vč. 7 starostů a několika místostarostů. Publikum bylo názorově rozdělené a aktivně se zapojilo do debaty prostřednictvím zajímavých a věcných dotazů. Ke konfrontaci nedošlo.


Beseda probíhala s obezřetností vůči hygienickým podmínkám. Mezi židlemi byly rozestupy a hostům byly k dispozici dezinfekční prostředky i roušky.


Besedu uzavřel dlouhý potlesk a zpětná vazba publika, řečníků i organizátorů byla kladná. Podle prezidenta spolku Euro v Česku Michaela Pascala Večeře se beseda vydařila nad očekávání: „Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli vůbec někdo přijde. Nakonec mě moc potěšil nejen počet hostů, ale především jejich složení – většina byla z blízkého okolí a středního až vyššího věku, což je přesně ta cílová skupina, pro kterou tyto besedy pořádáme ve snaze umožnit jim přístup k objektivním a nezpolitizovaným informacím o společné měně“.


Videozáznam z celé besedy si můžete pustit zde.


Stejně tak je k dispozici také podcast z celé besedy.


Na první besedu navazují další již 16. 9. v Dobříši a 22. 9. v Kostelci nad Černými Lesy. Kompletní informace vč. záznamů z besed jsou dostupné na našem webu.

.

81 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page