top of page
Vyhledat

Proč se ucházím o post Národního koordinátora pro euro?

Pravdou je, že post Národního koordinátora pro euro nebude v současnosti ani populární, ani příliš žádaný a bez nadsázky může jít často i o zdraví. Bez něj se ale neposuneme dál.


Česko se vstupem do EU zavázalo přijmout euro. Ačkoliv současná vláda jeho přijetí nemá ve svém programu, je potřeba pokračovat v přípravách a konat všechny nezbytné kroky, které povedou k tomu, aby Česko bylo na vstup do eurozóny připraveno co nejdříve. Proto je žádoucí po pěti letech absence znovu jmenovat Národního koordinátora pro zavedení eura, který bude mít agendu přípravy Česka na přijetí společné evropské měny na starosti.


Proč je Národní koordinátor pro euro potřeba?

Příprava přijetí eura se počítá na roky a rozhodně nelze stihnout v řádném funkčním období jedné vlády. Proto je potřeba tuto činnost aktivně zahájit bez zbytečného odkladu. Začít až ve chvíli, kdy padne politické rozhodnutí přijmout euro by bylo pozdě, protože by se vzhledem k tlaku příprava chystala ve spěchu a s nedostatkem času. Výsledkem špatné přípravy pak může být růst primárních nákladů, zdražování, dalších negativních dopadů pro českou ekonomiku a nespokojenost voličů.


Kromě legislativní a technické přípravy je primárně potřeba dbát na zvyšování informovanosti ve společnosti. K tomuto účelu vláda potřebuje jedno odborné koordinační místo, mluvčího i prostředníka pro styk s veřejností, firmami a médii. Tímto koncepčním krokem je možné snížit dezinformace a související radikální názory ve společnosti, které by jinak mohly vyústit v negativní politické dopady.


Nejen z těchto důvodů je potřeba znovu jmenování Národního koordinátora pro zavedení eura, který bude popsaná očekávání naplňovat.


Proč právě já?

Tuto roli se snažím už čtvrtým rokem suplovat v rámci občanské iniciativy Euro v Česku, kterou jsem založil a vedu. Přesto jsem narazil na limity, kdy některé činnosti lze vykonávat jen z pozice veřejné funkce. Proto jsem se rozhodl nabídnout státu své schopnosti i zkušenosti a o tuto funkci se ucházet. Jsem přesvědčen, že v současnosti není v Česku žádná povolanější osoba, která by se věnovala výhradně otázce přijetí eura, nebyla svázána s žádným politickým uskupením ani podnikatelským subjektem, měla praktické zkušenosti z obdobných pozic ve státní správě a relevantní síť kontaktů ve veřejném i soukromém sektoru a neziskových organizacích.

Michael Pascal Večeř

Podle mě není otázkou „kdy“, nýbrž „jak“. Proto přicházím s vlastní koncepcí s cílem vytvořit prostředí pro kultivovanou a demokratickou debatu. Povedu lidem otevřený úřad, který bude jednotným kontaktním místem státu pro firmy, veřejnost i média, mluvícím srozumitelně, a hlavně ve shodě jménem vlády, parlamentu i České národní banky. To vše v úzké spolupráci s veřejnými institucemi i soukromým sektorem.


Celou mou koncepci pro znovujmenování Národního koordinátora pro euro, se kterou obcházím politiky i klíčové partnery české ekonomiky naleznete na odkazu zde.

469 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page