top of page
Vyhledat

Eurozóna se zotavuje z krize

Ekonomický sentiment v eurozóně i EU během června vzrostl. Stoupají i očekávání zaměstnanosti.


V červnu 2020 došlo k oživení indikátoru ekonomického sentimentu (ESI), který začal posilovat již v závěru května. Jedná se o nejprudší mezi měsíční růst v historii eurozóny. Indikátor v eurozóně vzrostl o 8,2 bodu na 75,7 (v celé EU pak o 8,1 bodů na 74,8), to odpovídá zisku asi 30% kombinovaných ztrát v březnu a dubnu. Růst druhý měsíc v řadě zaznamenal také indikátor očekávání zaměstnanosti (EEI) a to o 12,7 bodů na 82,8 v eurozóně, resp. o 11,9 bodů na 82,7 v EU.

V eurozóně bylo oživení ESI poháněno výrazným zvyšováním důvěry všech sledovaných

podnikatelských odvětví (tj. průmysl, služby, maloobchod, stavebnictví) a mezi spotřebiteli. Oproti minulému měsíci, kde důvěra rostla pouze v oblasti průmyslu a u spotřebitelů, nyní výrazně posiluje i maloobchod. Z pohledu zemí se dařilo všem velkým ekonomikám eurozóny, nejvíce Francii (+9,4), Nizozemsku (+8,3), Španělsku a Itálii (obě +8,2) a také

Německu (+6,6).


V porovnání s trendem po ekonomické krizi z roku 2009 se zatím obnova jeví jako rychlejší,o krizi 2009, navzdory tomu, že v současné krizi oproti té předchozí byla ekonomika celé EU výrazněji utlumena. Významnou roli v tom zřejmě hraje spouštěč krize, který tentokrát nebyl ekonomický, nýbrž epidemiologický.


Zdroj: Evropská komise, 29. 6. 2020


46 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page