top of page
Vyhledat

Euro v hotovosti v Praze? Zapomeňte!

Aktualizováno: 30. 10. 2019

Kateřina Novotná, donedávna poradkyně bývalého místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky, se s námi podělila o svou zkušenost z marného pokusu dostat se v Česku k penězům vydělaným během svého angažmá v zahraničí, aniž by se jí vexláci nepokusili o část výdělku připravit:


Zaměstnancům Evropského parlamentu chodila pochopitelně výplata na belgické účty v eurech. Teď jsem ale celkem urgentně potřebovala tyhle peníze v Čechách a v hotovosti. Transakce se jevila jednoduše - převedu euro ze zahraničního účtu na český cizoměnový, resp. eurový účet a pak vyberu z kteréhokoli bankomatu, který euro v Praze vydává. Poplatek za převod mezi účty 0 €, poplatek za výběr 0 Kč. Alespoň tak to tvrdili na infolince nejmenované české banky.





Problém nastal u bankomatu. Nejprve bylo nutné zjistit, které bankomaty euro vydávají. Překvapením bylo, že žádná česká banka neprovozuje v Praze ani jeden takový bankomat. Umí to jen ATM bankomaty skupiny Euronet. U mé české banky mám výběr ze všech bankomatů v Česku zdarma a když vybírám nebo platím v eurech, automaticky se mi karta přesměrovává na můj tuzemský eurový účet. Jenže když u ATM bankomatů zvolíte výběr v euro a čekáte, že dostanete 1:1 peníze z vlastního eurového účtu, zeptá se vás bankomat, jestli akceptujete kurz 29 331 CZK za 1 000 EUR. Tzn. za tisíc euro zaplatíte o cca 4 331 korun víc, než byste měli. V podstatě mi vůbec neumožnili přístup na můj cizoměnový účet.


Zlodějina? Byznys. Mimochodem, když jsem zkoušela vybrat peníze přímo z účtu mojí zahraniční banky, možnost vybrat si v eurech mi bankomat pro jistotu vůbec nenabídl. Neměli by na mně jak vydělat.



Šťastný konec?  Žádný není. Kurz 29.331 CZK/EUR jsem odmítla akceptovat a peníze si bez vyděračských praktik budu muset vybrat až při své příští cestě do Belgie. Do té doby mě můžete zvát na obědy, jsem teď bez peněz. :)


Kateřina Novotná, místopředsedkyně hnutí HLAS, 1. 10. 2019

2 313 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page