top of page
Vyhledat

Euro není jen ekonomika, ale i bezpečnost

Euro není jen ekonomickým, ale také politickým a bezpečnostním faktorem, řekl europoslanec a místopředseda KDU - ČSL Tomáš Zdechovský v debatě z cyklu “Euro, nebo koruna?”, který pořádá občanská iniciativa Euro v Česku na sociální síti Clubhouse.


I když podle něj státy eurozóny jedou v rychlejším pruhu EU a přijetí eura by pro Česko bylo výhodné, nepatří společná měna mezi TOP10 palčivých problémů, které společnost v současnosti nejvíce vnímá. Vzhledem k tomu, že nás nyní v souvislosti s koronavirovou krizí čekají velké ekonomické výzvy a přijetí nové měny je nákladná záležitost, nepředpokládá, že euro zavede už příští vláda. Přesto by ale euro mělo být cílem, ke kterému by její kroky měly směřovat. Předseda Euro v Česku Michael Pascal Večeř se pak zeptal, jestli by v době ekonomické krize euro naopak nemohlo pro Česko působit jako stabilizační faktor, který by pomohl krizi lépe zvládnout.


“V KDU-ČSL téma euro debatujeme, řešilo se i v koalici SPOLU. Češi euru nedůvěřují, bojí se zdražování, chybí pan euro, který by po zemi jezdil, vysvětloval pozitiva a vyvracel euromýty”, posteskl si Zdechovský s tím, že mezi jeho nejoblíbenější patří euromýtus o snížení slovenských důchodů po zavedení eura o 15 %.”Vždycky, když mi tohle někdo říkal, chtěl jsem, aby své tvrzení doložil, třeba anonymizovaným výpisem z důchodového účtu. Dokonce jsem ochotně rozdával své telefonní číslo nebo email, ale nikdo mi nikdy nic neposlal.” Příští vládě by Zdechovský poradil, ať o euru začne seriózně mluvit. Na dotaz jednoho z posluchačů, zda by byl v otázce eura pro referendum odpověděl, že politici by na základě svého mandátu měli umět rozhodnout i v těžkých a nepopulárních věcech a neschovávat se za referendum.

Pondělní debaty se zúčastnilo 50 posluchačů. Na krátkou chvíli do ní zavítali i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Aktivně se však nezapojili. Hozenou rukavičku naopak zdvihl další zajímavý posluchač, poslanec za hnutí ANO2011 a místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník, který se k podpoře eura přihlásil a slíbil účast v některé z dalších chystaných debat v cyklu “Euro, nebo koruna?”. Podle Večeře splnila první debata o euru na Clubhouse očekávání. “Samozřejmě chceme jezdit mezi lidi, aby na naše debaty měli přístup všichni, ale v době omezení souvisejících s covidem to není možné. A proto jsme se rozhodli alespoň využít možností online prostoru, vč. nového trendu - Clubhouse. Čekají nás další významní hosté, jako Danuše Nerudová nebo Radek Špicar, ale hned jak nám to situace umožní, vyrazíme zase do obcí po celém Česku.”


167 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page