top of page
Vyhledat

Koalice Pirátů a Starostů zřejmě podpoří euro v Česku

Česká pirátská strana a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se dohodli na koaliční smlouvě pro příští sněmovní volby. Jedním z bodů, které obsahuje je vstup do „čekárny na euro“.


Návrh koaliční smlouvy obsahuje celkem 113 bodů k programovým východiskům, mezi kterými je i formulace: „Spustíme přípravu na přijetí eura a budeme usilovat o vstup do ERM II.“ ERM II je mechanismus směnných kurzů. Česko by pak muselo udržovat kurz koruny vůči euru ve fluktuačním pásmu ± 15 %. Nejméně dvouleté setrvání v ERM II je zároveň jednou z podmínek pro přijetí země do eurozóny. Je to první faktický krok k přijetí eura. Proto se ERM II někdy také přezdívá „čekárna na euro“.


I když jsme určitě nebyli jediní, věříme, že tento bod se v návrhu koaliční smlouvy objevil i díky našemu úsilí. Téměř před rokem jsme zahájili práce na Analýze postojů sněmovních politických subjektů vůči euru. V rámci analýzy podkladů jsme se dostali i k tehdejšímu stanovisku Pirátů ke společné měně. Vzhledem k tomu, že jsme v něm spatřili některé diskutabilní části, vypracovali jsme v lednu oponenturu, kterou jsme Pirátům poskytli:

Oponentura_Piráti program euro (1)
.pdf
Download PDF • 531KB

Dne 20. května pak na vnitrostranickém fóru Pirátů byla zahájena diskuze, zda by měli Piráti začít podporovat přijetí eura. I za přispění našich argumentů zvítězil se 70 % ze 194 hlasujících členů strany názor, že ano. Abychom toto téma uvnitř Pirátské strany ještě více zdůraznili, odeslali jsme dopis předsednictvu strany, ve kterém jsme apelovali k většímu zájmu o toto téma a přidali další teze:

Dopis předsednictvu 20200526 (1)
.pdf
Download PDF • 217KB

I díky reakci Olgy Richterové jsme se pak sešli s programovým garantem bodu euro a diskutovali o aktualizaci stanoviska. Závěrem jsme ještě předložili oponenturu k argumentaci Mikuláše Ferjenčíka, vedoucího pirátského týmu Finance:

Oponentura_Ferjenčík_Pirátské fórum (1)
Download • 377KB

Na podzim jsme pak vydali dokončenou analýzu a během její publikace vyzvali Piráty k větší podpoře eura na sociálních sítích:

20201112_Postoj-politických-stran-k-euru
.
Download • 1.18MB

O návrhu koaliční smlouvy budou finálně rozhodovat členové Pirátů 9. ledna a STAN 7. ledna 2021. Již nyní je ale vidět, že naše práce sklízí reálné plody a posouváme Česko blíže euru přesně tak, jak jsme se zavázali. Spolupracujeme na tom nejen s občany, ale i se všemi politickými subjekty, které mají zájem. Nabídli jsme a dále jim nabízíme spolupráci. Euro tak v příštích volbách bude na stole, a jelikož bude pro mnohé voliče jazýčkem na vahách, budeme i na dále objíždět obce napříč Českem a besedovat o něm s občany, protože jejich informovanost považujeme za nejdůležitější věc.

747 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page